Multe femei sunt nelinistite sau nesigure inaintea primei vizite la ginecolog. Inainte de a face prima vizita la ginecolog, iata cateva lucruri la care te poti astepta si pentru care te poti pregati.
De la ce varasta ar trebui sa consulti un medic ginecolog?
Prima ta consultatie este recomandata sa o ai incepand cu intervalul de varsta 13 - 15 ani. Multe femei insa amana prima consultatie pana la primul contact sexual, sau pana la primele nereguli pe care le observa, precum arsurile vaginale, crampele menstruale puternice, menstruatie la un interval neregulat etc. Nu ai de ce sa amani. Cu cat incepi vizitele la ginecolog mai devreme cu atat mai bine!
Ce o sa se intample la prima consultatie ginecologica?
Este normal sa te simti nelinistita, insa poti fi sigura ca nu ai de ca sa te ingrijorezi. Prima vizita este de obicei foarte simpla, timp in care doctorul va incerca sa te cunoasca. Doctorul o sa iti puna intrebari legate de istoricul tau medical si al familiei tale, cat si despre sanatatea ta sexuala. Multe femei se pot simti inconfortabil discutand probleme atat de personale, dar este foarte important sa fii sincera pentru ca doctorul sa-ti poata oferi ajutorul de care ai putea avea nevoie.
Ce sunt examenele ginecologice?
Exista patru tipuri de examinari. Fiecare dintre ele depinde de durata primei vizite, de varsta pe care o ai, de istoricul tau sexual si daca ai sau nu vreun simptom specific. Inainte de efectuarea oricarui test, nu ai de ce sa te ingrijorezi pentru ca doctorul iti va explica exact in ce consta. Pentru inceput te va trimite intr-o incapere separata unde te poti schimba. Este normal sa te simti incomod fara haine, insa halatul pe care il primesti te acopera in totalitate, iar medicul va descoperi doar zonle care necesita examinare. In plus nu ai de ce sa te simti rusinata sau nelisnistita, toate femeile au trecut la un momentdat prin asa ceva.
Cele patru timpuri de examinari sunt:
- Examinari fizice generale: ca la orice examinare medicala iti vor fi masurate greutatea, inaltimea si tensiunea.
- Examinarea sanilor: doctorul iti va examina sanii cu degetele pentru a verifica daca exista noduli sau descarcari anormale.
- Testul Babes Papanicolau reprezinta cea mai sigura metoda de a depista din timp cancerul sau modificarile precanceroase ale colului. Pentru acest test, medicul va folosi o perie speciala pentru a recolta probe pe care o sa le trimita la laborator pentru a verifica prezenta celulelor anormale.
- Examinarea pelvina: acest test este realizat numai dupa ce iti incepi viata sexuala sau ai anumite simptome care cer efectuarea acestuia. Pentru a putea face examinarea, medicul iti va cere sa te asezi pe masa, cu picioarele deschise, sprijinite pe etrierii speciali. Poate fi putin incomod insa, pentru o examinare cat mai usoara, trebuie sa fii relaxata.
Cum ar trebui sa te pregatesti pentru prima consultatie?
- Inainte de toate, alege un medic in prezenta caruia sa te simti relaxata.
- Fa-ti programare intr-o zi in care esti sigura ca nu vei fi la ciclu.
- Inainte de a ajunge la cabinet, gandeste-te ce ai vrea sa intrbei despre sanatatea ta sexuala si reproductiva. Nu exista intrebari stupide, asa ca nu ezita sa intrebi despre un subiect care iti este neclar. Daca te ajuta, iti poti face o lista cu subiectele pe care ai vrea sa le discuti cu medicul ginecolog (sanatatea vaginala, contraceptie, dureri neobisnuite la nivelul sanilor etc)
Prima programare iti poate crea o stare de anxietate, insa urmatoarele vor fi mult mai usoare. Vestea buna este ca daca nu te simti bine in prezenta medicului ales, poti oricand sa il schimbi. Este foarte important sa gasesti un medic ginecolog in care sa ai incredere, mai ales avand in vedere ca vizitele la ginecolog ar trebui facute anual pntru a te asigura ca totul este in regula.