Ginecologie

2_18Ginecologia este practica medicala care se ocupa cu sanatatea sistemului reproducator feminin (uter, vagin, ovare). Ginecologia reprezinta “stiinta femeii” si este opusul  andrologiei care se ocupa cu problemele aparatului reproducator masculin.

Aproape toti ginecologii moderni sunt si obstetricieni. In multe cazuri ginecologia si obstetrica se suprapun.

Cuvantul ginecologie provine din Grecia si insemena “femino-logie” mai exact studiul femeii.

Papirusul Ginecologic din Kahun este cel ami vechi text medical de orice fel. Datat aproape in anul 1800 inainte de Hristos, vorbeste despre probleme feminine, afectiuni ginecologice, fertilitate, sarcina si contraceptie. Textul este impartit in 34 de sectiuni fiecare dintre ele avand legatura cu o problema specifica si continand diagnosticul si tratamentul, fara a se sugera predictibilitatea de aparitie . Tratamentul nu este chirurgical, cuprinzand medicina aplicata pentru organismul afectat.

Hippocratic Corpus este o alta scriere care furnizeaza numeroase lamuriri cu privire la afectiuni ginecologice, ginecologie, tratament si simptome, datand din secolele 14/15 inainte de Hristos. Alte scrieri despre gineologie sunt Gynaikeia de Soranus din Efes (secolul 1 dupa Hristos) parafrazat de Musico un fizician reprezentativ in scoala de fizica in care activau “ metodistii”.

3_12J. Mario Sims este considerat parintele ginecologiei moderne. Acesta a dezvoltat o serie de tehnici testandu-le pe scalvi de cele mai multe ori fara anestezie.

In toata medicina principalele instrumente de diagnoza sunt istoricl clinica si examinarea. Examinarea ginecologica este intima mai mult decat un examen fizic normal. Se cer instrumente sterile de unica folosinta.

O parte din bolile ginecologice sunt: cancerul si formatiunile precanceroase, incontinenta urinara, amenoreea, dismenoreea, infertilitatea, menoragi si infectiile. Ca toate celelalte specializari medicale, ginecologia poate sa nu implice tratament chirurgical, acest lucru depinzand de natura problemelor. Unele dintre cele mai comune operatii din ginecologie sunt: chiuretajul, histerectomia, legarea trompelor, histeroscopia, laparotomia, cezariana, testul Papanicolau.

Datorita faptului ca femeile nu se documenteaza suficient in ceea ce priveste ginecologia si examenul ginecologic rapoartele cu privire la cazuri de malparxis si abuz sexual in ginecologie au crescut in ultimii ani.

Codul ginecologilor spune ca “ relatiile si contactu sexual intre medic si pacient nu sunt etice iar contactul sexual dintre medic si un fost pacient poate de asemena in anumite circumstante sa nu fie etic”.

In ciuda noului cod de etica profesionala inca exista un numar mare de abuzuri in special in cazul copiilor ceea ce a dus la dorinta femeilor de a fi consultate de medici ginecologi de gen feminin.